Berenloop 2017: allesovertreffend!

Berenloop Marathon 2017

Zondag 5 november 2017. Die dag stond al een jaar in mijn agenda.  Want na een bezoekje aan Terschelling, tijdens het Berenloop-weekend in 2016, was ik vrij snel overtuigd. Hier wil ik mijn derde marathon gaan lopen. Volgend jaar!

En dus is zondag 5 november de dag van het GROTE doel in 2017. Op hardloopgebied dan 😉 De voorbereiding is vrijwel perfect verlopen. De vele kilometers iedere week voelden zo gemakkelijk aan. In (test)wedstrijdjes verbaasde ik mezelf over het grote gemak waarop ik het tempo kon blijven lopen. Ik pikte zelfs nog een PR op de halve marathon mee. Na de laatste 36 km-run stap ik mijn huis binnen met het gevoel een rustig herstelloopje te hebben gedaan. Heel even vraag ik mezelf af of het allemaal niet iets té makkelijk gaat. Heb ik niet te vroeg gepiekt? Maar het vertrouwen overheerst. Zenuwen blijven zelfs weg tot het moment dat ik wakker word op racedag. Die 42 kilometers vandaag worden een makkie. Kan niet anders.

Een andere reden dat er weinig zenuwen zijn, is dat het enige doel vandaag simpelweg alleen genieten is. Waar ik vorig jaar in de Amsterdam Marathon als doel had om onder de 2.40 te duiken (net niet gelukt), is de benadering van deze race totaal anders. De eindtijd hier is onbelangrijk. Een PR lopen met zo’n zwaar parcours en zoveel wind, is toch niet haalbaar. En als je 42 kilometer loopt in zo’n mooi stukje Nederland, dan kun je beter ook maar goed om je heen kijken. Een blik op de einduitslagen van afgelopen edities, geeft aan dat ik met een tijd onder de 3 uur toch zeker een top 10-plek moet kunnen lopen. Daarmee zou ik zeker tevreden zijn…

“Maar jij hebt echt wel een scherpere tijd dan 3 uur in gedachten Rickie”, aldus mijn trouwste supporter L. , de avond voorafgaand. En ja, natuurlijk klopt dat. De winnende eindtijd van vorig jaar was 2.48. Weeromstandigheden zien er niet zo heel slecht uit en na nog een laatste parcoursverkenning op de zaterdag, schat ik in dat die tijd toch wel te doen moet zijn. Dat het zeker niet genoeg zal zijn voor de winst dit jaar, weet ik ook. Op de starlijst die ik weken eerder al eens had bekeken, staan genoeg oud-winnaars en regionale helden met een veel scherper PR. Dus ok: mijn echte doel van vandaag, naast heel veel genieten: finishen rond 2.48, in de top 5.

Al blijft het natuurlijk wel een marathon. Er kan op ieder moment van de race iets misgaan. Net voordat de misthoorn klinkt (startsein), zijn daar dus toch de zenuwen. Maar oh, wat heb ik er weer zin in!

We zijn los! In de eerste bocht een laatste groet aan de zeven trouwe supporters die zijn meegekomen en het eiland zullen afracen op de fiets om gelletjes, bidons en de hardnodige support te gaan geven. Een marathon loop je niet alleen.

Het is al snel duidelijk. De nummer 1 en 2 lopen op een flink tempo en gaan we niet meer zien vandaag. De gedoodverfde winnaar, die ik op de startlijst heb zien staan, blijkt echter niet gestart te zijn. Het is nog ver, heel ver, maar na zo’n 8 kilometer loop ik nog steeds op een 4e positie. De nummer 3 loopt al die tijd al op 300 meter voor mij. Helemaal goed dus. We hebben wind mee tijdens de ‘heenweg’. Dat is ook de verklaring waarom het zo makkelijk aan voelt, roep ik de meefietsende supporterts L. en B. toe.

Vrijwel het hele parcours is mee te fietsen tijdens de Berenloop. Ideaal voor de verzorging onderweg, maar vooral ook gewoon heel erg leuk.

Net nadat ik voor de eerste keer de andere vijf trouwe supporters passeer, met een heus spandoek!, lijkt de nummer 3 langzaam terug te vallen. Na 10 kilometer kan ik zelfs aanhaken. Het tempo ligt wel wat hoger dan ik vooraf had gepland, maar ik loop ook op een 4e plaats! En als er enkele kilometers later nóg een loper aansluit, besluit ik de gok gewoon te nemen. We zien wel hoe het gaat. Het tweede deel kan ik altijd nog afzakken.

Deze groep van drie blijft lang in tact tijdens de race. De derde loper die aansluit bij de groep, lijkt de sterkste. Kilometers lang loopt hij op kop. Ik kan alleen maar aanhaken. Meer niet. Wel geniet ik. Wat een mooie loop. We hebben de polderlandschappen voor Formerum al even achter ons en zijn de dorpjes Lies en Oosterend gepasseerd. Richting Boschplaat nu. Het meest afgelegen, groenste en mooiste gedeelte van de loop. Niks vlak, maar alleen glooiende paden. Schitterende uitzichten. De hagelbui die we er hier gratis bijkrijgen, maakt het compleet. Dat hoort bij een late najaarsmarathon. Op een eiland.

Dan klokt rondom kilometerpunt 20, mijn horloge een kilometer van 3.34. Nog steeds kan ik het tempo aan, maar met nog 22 kilometer te gaan, is dit echt te hard. Volle bak tegenwind hier, maar beter nu maar eigen tempo lopen dan straks helemaal instorten. Langzaam lopen de andere twee jongens dus weg.

Ik kijk voor de eerste keer in de race achterom. Leeg. Nog steeds op een vijfde plaats. Dat zou toch een hele mooie uitslag zijn? Op 25 kilometer passeer ik voor de zoveelste keer mijn eigen spandoek. Wat is het mooi dat ik dit met zoveel mensen kan delen. Dit geeft onbewust blijkbaar ook een extra boost, want ik meld mij weer bij de andere twee lopers. Niet als laatste in het treintje, maar op kop!

De hagel is verdwenen, de wind lijkt toe te nemen. Het zwaarste deel van de route begint nu. 32 kilometerpunt. Midsland aan Zee. Duin over, strand op. Op dit punt zat ik een jaar eerder aan een uitgebreide lunch toen ik de koplopers voorbij zag komen. Dit jaar heb ik op exact hetzelfde punt wederom de koplopers in beeld. Wow! We zitten er dus helemaal niet zover vandaan.

Dit gaat een jacht worden dus. De eerder als sterkst ingeschatte loper laat een gaatje vallen op het stuk strand en dus zetten we met zijn tweeën de jacht in op nummer 2! “Daar loopt Willem”, zegt mijn nieuwe beste loopmaat. Willem heeft nog zeker een kilometer voorsprong, maar we hebben hem nu voor het eerst in het vizier. Iedere 100 meter wisselen we elkaar af van kop. Het helpt nauwelijks tegen de wind, maar door deze goede samenwerking, lijkt er een bijzonder soort van vertrouwen te ontstaan. Samen kunnen we richting plaats 2 lopen. Plaats 2!

De kilometers over het strand zijn pittig, gaan een stuk langzamer dan alle voorgaande kilometers, maar gek genoeg voel ik mijn kracht toenemen. In het mulle zand klauteren we de duin weer op rond kilometerpunt 36. Vaste supporter en coach van de dag B. staat ons, samen met de coach van mijn nieuwe beste loopmaat, al op te wachten na de strandafgang. Zij zullen ons over de laatste schelpenpaden, richting West, begeleiden op de fiets. Ook zij realiseren zich nu dat plaats 2 en 3 op ons liggen te wachten als we dit tempo blijven volhouden en samen blijven werken.

“Er op en erover”, schreeuwen de beide coaches. Net voor het 40 kilometerpunt pakken we hem. BAM, daar is de podiumplaats! Want we slaan direct een gat. Vermoeidheid ga ik nu echt niet meer voelen. Ik zit vol adrenaline. Dit had ik echt niet verwacht. De 41e kilometer is onze snelste kilometer van de race. Tot dan toe. Maar uiteindelijk moet er iemand 2 en iemand 3 gaan worden. Met de Brandaris in het zicht en de drukte van mensen aan de kant die toeneemt naarmate we dichterbij de streep komen, zet ik nog één keer aan. Achterom kijken doe ik niet meer, maar ik voel dat ik meters pak, 10, 20, 50…Pas op het laatste rechte stuk, op de rode loper, Brandaris vol in beeld, kijk ik wel even om. Ik heb hem. Handen gaan de lucht in. Ik zie mijn ouders en supporter L.  net voor de finish aan de kant staan, blij. Nummer 2!

Pas in de allerlaatste meters, zie ik ook de klok. Wat!!? 2 uur 40 minuten en 29 seconden. Honderd keer heb ik tijdens de race op mijn klok gekeken, maar geen moment heb ik mij gerealiseerd dat ik hier gewoon ook nog een PR ging lopen. Wat een dag, wat een mooie loop. En wat is het weer bijzonder dat ik dit heb mogen delen met zo veel lieve supporters om mij heen. Allesovertreffend.
BLOG multiple pics.fw -B.fw


Foto’s: Ben van Vliet, Janke van der Schaaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s